Legionella kockázatbecslés, kockázatfelmérés

Cégünk célja, hogy teljeskörű szaktanácsadást és magas szakmai színvonalú kockázatelemző szolgáltatást kínáljunk minden ügyfelünk számára a 49/2015 (XI. 6.) EMMI, legionella kockázatfelméréssel kapcsolatos rendelet szabályait alapul véve.

A rendelet, mely 2016. február 4-én lépett hatályba, kimondja, hogy a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben az előírások betartásáért, a szakszerű vizsgálatok elvégzéséért az üzemeltető vagy a létesítmény tulajdonosa felel.

Mi a Legionella és melyek a Legionella fertőzés (legionellózis) tünetei?

A Legionella egy baktérium, mely jellemzően mindenhol előfordul, ahol meleg, langyos víz található, mert kizárólag ilyen környezetben képes szaporodni. Megtalálható a háztartások melegvíz rendszerében, az olyan mindennapi használati eszközökben, mint például a zuhanyzófej, klímaberendezésekben, medencékben, párásító berendezésekben, de akár még akváriumban is.

Szaporodásához, fejődéséhez 20-50 Celsius fok közötti hőmérséklet szükséges, 20 °C alatt nem szaporodik, 60 °C felett pedig elpusztul. Fő tápanyag forrása a meleg, pangó vízben megtalálható anyagok, mikroorganizmusok (pl: iszap, rozsda).

Problémát kizárólag akkor jelent, ha a baktériumot tartalmazó vízpermet a tüdőbe jut. A tüdőbe jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat. A Legionella baktérium okozta megbetegedés általában enyhe lefolyású, lázzal és végtagfájdalommal jár. Súlyos esetben a tüdőgyulladás mellett előfordulhat hasmenés, aluszékonyság és tudatzavar is.

Szolgáltatásaink

A legionella kockázatbecslést a rendelet szerint mindenhol kötelezően el kell végezni, ahol 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz található és ahol vízpermet képződés lehetséges. A fokozott kockázatot jelentő létesítmények többek között a következők: szálláshelyek, egészségügyi intézmények (pl.: orvosi rendelők, kórházak) és bizonyos esetekben bevásárlóközpontok, oktatási intézmények, irodaházak.

A kockázatelemzés során szakképzett kollégáink begyűjtik a szükséges információkat. Felmérik legionella előfordulásának valószínűségét, a lehetséges kockázatokat, feltárják az esetleges hiányosságokat és javaslatokat tesznek a kockázatok kiküszöbölésére.

A kockázatbecslésről minden esetben részletes dokumentációt készítünk. A Legionella kockázatértékelést rendkívül kedvező áron végezzük. Teljeskörű munka-, és tűzvédelmi megbízás esetén a kockázatbecslés díjtalan! Előzze meg a fertőzést, a bírságot, forduljon hozzánk bizalommal!

  • Fürdők

  • Egészségügyi és szociális létesítmények

  • Bevásárlóközpontok

  • Irodaházak

  • Oktatási létesítmények

  • Ipari létesítmények

  • Beltéri szökőkutat magában foglaló létesítmény

legionella kockázatbecslés

Bővebb információk érdekében bátran vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén:

Tel.: +36-70-22-000-33

Válaszolj a kérdésre, az üzenet elküldéséhez!

Elfogadom az adatvédelmi irányelvet, és hozzájárulok az adataim tárolásához a GDPR szabályai szerint.